Natuurlijk

Op De Nije Pleats wordt zoveel mogelijk geprobeerd het natuurlijk evenwicht te herstellen. Voor de koeien betekent dit dat het gebruik van antibiotica alleen bij hoge uitzondering wordt toegepast. In de praktijk betekend dit dat het al een aantal jaren niet meer gebruikt is.

Homeopathie heeft bij ons inmiddels ook bewezen, dat het bij koeien tot een snel resultaat kan leiden. Zo kan een griep en hoesten bij de kalveren vrij snel opgelost worden via een homeopathisch middel. Voor het vlees betekend dit dat er geen toevoegingen gedaan worden waarin E-nummers of andere onnatuurlijke stoffen in verwerkt zijn. Het Wagyu vlees behoudt daardoor zijn eigen smaakvolle kwaliteit.

Bodem

Gemak dient de mens, de bodem onze gezondheid. Niets is minder waar. Onze overtuiging is dat wanneer de bodem gezond is, dit invloed heeft op de kwaliteit van het gewas, van het voedsel wat erop geproduceerd wordt en daarmee op de gezondheid van dier en mens.

Zo wordt er al ruim 20 jaar geen kunstmest meer gestrooid en worden er geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. In een gezonde bodem zijn de voedingsstoffen in evenwicht en zorgt het bodemleven voor een evenwichtige voeding van het gras. Het nutriëntenrijke gras is weer ideaal voedsel voor de koeien. In de winter krijgen de koeien voor de gezondheid dagelijks een extra mineralenmengsel bestaande uit zeewier en kruiden. In onze stalsystemen produceren we strorijke vaste mest, wat een goede voeding is voor het bodemleven. De grond van de zaak is de zaak van de grond.

Vlees

De Wagyu is een van oorsprong Japans runderras. 'Wa' is een Oudjapanse verwijzing naar het land Japan, en met 'gyu' wordt gedoeld op rundvee. Het Japanse ras staat bekend om de hoge marmeringsgraad. Dit betekend dat het vlees bij bereiding zeer mals en vol van smaak is.

De smaak van het sap dat vrijkomt bij het eten van dit vlees is écht heerlijk. Een slager uit België omschrijft het als volgt: "Hoewel het vlees er vet uit ziet, proef je geen vettige jus, maar enkel een heerlijk vleessap dat je mond vult met een overheerlijke smaak." Wagyu vlees bevat niet zomaar vet, maar uiterst zacht vet met een laag smeltpunt, rijk aan omega 3 en 6. Dit vet maakt wagyu vlees het meest smaakvolle vlees ter wereld. In combinatie met de natuurlijke levenswijze en het kruidenrijke grasrantsoen op De Nije Pleats, kunt u dit vlees niet laten liggen.

Weidevogels

Zorg voor de bodem in combinatie met bemesting (o.a. met strorijke mest) hebben ertoe geleid dat er veel kruiden in het land staan. De kuikentjes van de weidevogels hebben dit kruidenrijke grasland nodig om in op te groeien. Maar deze kruiden zorgen ook voor een speciaal rantsoen voor de koeien. In combinatie met de hoge marmeringsgraad van het Wagyu-ras geeft dit een bijzondere smaak aan het vlees.

Op ‘De Nije Pleats’ worden Wagyu’s zoveel mogelijk in harmonie met de natuur gehouden. De kalfjes worden in het voorjaar geboren en blijven de hele zomer bij hun moeder in het land lopen. Er wordt veel aandacht gegeven aan bescherming van de weidevogels. Hiervoor zijn speciaal hogere waterpeilen ingesteld en plasdrassen in het land aangelegd.

De grond van de zaak is,
de zaak van de grond

Er wordt al ruim 20 jaar geen kunstmest meer gestrooid en er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. In een gezonde bodem zijn de voedingsstoffen in evenwicht en zorgt het bodemleven voor een evenwichtige voeding van het gras.

Het nutriëntenrijke gras is weer ideaal voedsel voor de koeien. In de winter krijgen de koeien voor de gezondheid dagelijks een extra mineralenmengsel bestaande uit zeewier en kruiden. In onze statsystemen produceren we strorijke vaste mest wat een goede voeding is voor het bodemleven.