Natuurlijk

Op De Nije Pleats wordt zoveel mogelijk geprobeerd het natuurlijk evenwicht te herstellen. Voor de koeien betekent dit dat het gebruik van antibiotica alleen bij hoge uitzondering wordt toegepast. In de praktijk betekent dit dat het al een aantal jaren niet meer gebruikt is.

Voor de koeien betekend dit dat het gebruik van antibiotica alleen bij hoge uitzondering wordt toegepast. In de praktijk betekend dit dat het al een aantal jaren niet meer gebruikt is. Homeopathie heeft bij ons ook reeds bewezen dat het bij gebruik bij koeien ook tot snel resultaat kan leiden. Zo kan een griep en hoesten bij de kalveren vrij snel opgelost worden via een homeopathisch middel. Voor het vlees betekend dit dat er geen toevoegingen gedaan worden waarin E-nummers of andere onnatuurlijke stoffen in verwerkt zijn. Het Wagyu vlees heeft daarentegen zijn eigen smaakvolle kwaliteit.

Bodem

Een goede bodem is de basis voor een goede gezondheid. Onze overtuiging is dat wanneer de bodem gezond is, dit invloed heeft op de kwaliteit van het gewas, van het voedsel wat erop geproduceerd wordt, en daarmee op de gezondheid van dier en mens.

Zo wordt er al ruim 20 jaar geen kunstmest meer gestrooid en worden er geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. In een gezonde bodem zijn de voedingsstoffen in evenwicht en zorgt het bodemleven voor een evenwichtige voeding van het gras. Het nutriëntenrijke gras is weer ideaal voedsel voor de koeien. In de winter krijgen de koeien voor de gezondheid dagelijks een extra mineralenmengsel bestaande uit zeewier en kruiden. In onze statsystemen produceren we strorijke vaste mest wat een goede voeding is voor het bodemleven. De grond van de zaak is de zaak van de grond.

Vlees

De Wagyu is een van oorsprong Japans runderras. Wa is een oudjapanse verwijzing naar het land Japan, en met gyu wordt gedoeld op rundvee. Het vlees staat bekend om de hoge marmeringsgraad. Dit betekent dat het vlees bij bereiding zeer mals en vol van smaak is.

De smaak van het sap dat vrijkomt bij het eten van dit vlees is echt heerlijk. Een slager uit België omschrijft het als volgt: Hoewel het vlees er vet uit ziet, proef je geen vettige jus, maar enkel een heerlijk vleessap dat je mond vult met een overheerlijke smaak.Wagyu vlees bevat niet zomaar vet, maar uiterst zacht vet met een laag smeltpunt, rijk aan omega 3 en 6. Dit vet maakt wagyu vlees het meest smaakvolle vlees ter wereld. In combinatie met de natuurlijke levenswijze en het kruidenrijke grasrantsoen op De Nije Pleats, kunt u dit vlees niet laten liggen.

Oorsprong van het wagyu vlees

De Wagyu is een van oorsprong Japans runderras. 'Wa' is een verwijzing naar het land Japan, of naar zaken uit Japan. En met 'gyu' wordt gedoeld op rundvee.

Het Japanse ras staat bekend om de hoge marmeringsgraad. Dit betekend dat het vlees bij bereiding zeer mals en vol van smaak is. De smaak van het sap dat vrijkomt bij het eten van dit vlees is echt heerlijk.

Een slager uit België omschrijft het als volgt: "Hoewel het vlees er vet uit ziet, proef je geen vettige jus, maar enkel een heerlijk vleessap dat je mond vult met een overheerlijke smaak."

wagyu-vlees

Het beste voor onze koeien

Op ‘De Nije Pleats’ worden Wagyu’s zoveel mogelijk in harmonie met de natuur gehouden. De kalfjes worden in het voorjaar geboren en blijven de hele zomer bij hun moeder in het land lopen.

Om een optimale leefomgeving voor ons vee te bevorderen, proberen wij naar de natuurlijke balans te herstellen. Er wordt veel aandacht gegeven aan bescherming van de weidevogels. Hiervoor zijn speciaal hogere waterpeilen ingesteld en plasdrassen in het land aangelegd. Dit is belangrijk voor weidevolgels maar draagt ook bij aan een grotere planten- en kruidenvariëteit. De biodiversiteit en natuurlijke balans dragen bij aan het dierenwelzijn en uiteindelijk ook aan de smaak van het vlees.

Op De Nije Pleats krijgen de Wagyu’s alle tijd om te groeien. Zo blijven onze dieren minimaal 3 jaar op de boerderij, voordat ze worden geslacht.